Ωχρά κηλίδα

Ο άνθρωπος όπου εστιάζει βλέπει και καθαρά. Συνήθως εστιάζει μπροστά και για να δει καθαρά στο πλάι πρέπει να γυρίσει το κεφάλι ή να στρίψει τα μάτια. Έτσι αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας είναι και η πιο ευκρινής περιοχή που βλέπουμε. Αυτό περιγράφεται ως κεντρική όραση. Άρα με την κεντρική όραση βλέπουμε λεπτομέρειες, διαβάζουμε καλά, έχουμε αίσθηση των χρωμάτων στο έπαρκο.

Εάν η κεντρική όραση καταστραφεί τελείως τότε ο άνθρωπος θα βλέπει μπροστά μια κηλίδα και γύρω από αυτή θα βλέπει τα αντικείμενα και γενικότερα το χώρο θολό χωρίς λεπτομέρειες.

Υπεύθυνη για την κεντρική όραση είναι μια μικρή περιοχή του ματιού στο πίσω μέρος του βολβού που ονομάζεται ωχρά. Η ωχρά είναι μέρος του αμφιβληστροειδούς ενός χιτώνα που περιέχει αγγεία, νεύρα και φωτουποδοχείς σημαντικούς για την όρασή μας.

Η ΩΧΡΑ λοιπόν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΣΗ ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΜΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ.

Οτιδήποτε επηρεάζει την λειτουργία ή βλάπτει την ωχρά κηλίδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια της κεντρικής όρασης και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρή απώλεια της κεντρικής όρασης. Τα πιο συχνά αίτια της βλάβης της ωχράς κηλίδας στους ενήλικες είναι:

Την ωχρά κηλίδα την μελετάμε συνήθως με την οφθαλμολογική εξέταση, την βυθοσκόπηση και την τομογραφία του αμφιβληστροειδούς (OCT) τελευταίας γενιά. Σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόμαστε και αγγειογραφίες του ματιού όπως φλουροαγγειογραφία και αγγειογραφία με ινδοκυανίνη.

Οι ιατροί του Primevision πρωτοπορούν στην διάγνωση, στην ερμηνεία και στην θεραπεία των παθήσεων της ωχράς στον ελληνικό χώρο αλλά και παγκοσμίως. Γι' αυτό μην διστάσετε να τους συμβουλευτείτε εφόσον έχετε πρόβλημα στην κεντρική όραση. Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πάρα πολύ σημαντική για το καλύτερο αποτέλεσμα.